Takie do koszyczka i schrupania na wielkanocne śniadanie. Nic wielkiego. Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Są na bazie oleju, więc będą dłużej świeże. Można upiec je w dowolnych foremkach,
a ich przygotowanie zajmie 10 minut jutrzejszego wieczoru. Zróbcie do nich lukier, polejcie polewą czekoladową lub posypcie po prostu cukrem pudrem. Polecam także cytrynowe babeczki, które piekłam do zeszłorocznej święconki.
Babeczki wielkanocne
Składniki na 4 duże babeczki:
2
szklanki mąki przennej, np. luksusowej
3/4 szklanki cukru
1
łyżka esencji waniliowej (u mnie zawsze domowa)
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2
jajka
pół szklanki oleju
1
szklanka mleka owsianego (oczywiście może być zwykłe)
W jednej misce zmieszajcie składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. W drugiej pozostałe składniki (tzw. mokre). Po czym wlejcie mokre składniki do suchych, zamieszajcie łyżką do połączenia. Grudki mają pozostać. Babeczek nie wolno długo mieszać. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz