środa, 11 kwietnia 2012

Rosół garam masala


 Czy rosół musi być zawsze taki sam, czy też może stać się orientalną zupą? Chcecie, aby Wasz niedzielny rosół nabrał niebywałego i oryginalnego charakteru? Wystarczy niewiele,
a na pewno zaskoczycie siebie i bliskich. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na rosół garam masala. Nam smakowało bardzo.


Rosół garam masala
Składniki na 4 porcje:
50 dag filetu z indyka
30 dag schabu
1 marchew
1 pietruszka
2 cm świeżego imbiru
2 łyżeczki przyprawy garam masala (do dostania w Kuchniach Świata)
2 listki bobkowe
3 zierenka ziela angielskiego
100 g ryżu brązowego
sól

Do garnka z wodą, wrzucamy schab i indyka. Zagotowujemy
z zielem angielskim i listkami bobkowymi. Gotujemy pół godziny. Dodajemy obraną i pokrojoną marchew i pietruszkę, kawałek obranego imbiru i garam masala. Gotujemy na wolnym ogniu kolejne 30 minut. Wrzucamy ryż i gotujemy do miękkości. Solimy do smaku. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jedna przyprawa, a smak tak inny od tradycyjnego polskiego rosolu...

    OdpowiedzUsuń
  2. No, nie zapominajmy jeszcze o imbirze :)

    OdpowiedzUsuń