czwartek, 5 kwietnia 2012

Kasza kukurydziana z żurawinami i migdałami


Na deser, a może słodkie śniadanie? Był już kuskus na słodko, to przyszedł i czas na kaszę do polenty w tej wersji. Zarzucam pomysł, a dalsza inwencja należy do Was. Pasują tu każde bakalie, miód, jogurty, przyprawy piernikowe, świeże owoce, mleko sojowe, owsiane...


Kasza kukurydziana z żurawinami i migdałami
Składniki na porządną porcję lub dwie mniejsze:
szklanka mleka
pół szklanki kaszy kukurydzianej na polentę (trochę większa od mannej)
garść suszonej żurawiny (uwaga! czytajcie opakowania i nie kupujcie takiej, która jest konserwowana dwutlenkiem siarki! to samo tyczy się np. rodzynek. Warto sięgnąć po bakalie BIO.)
garść płatków migdałów
łyżka pestek dyni
szczypta cynamonu
łyżeczka cukru dark muscovado
łyżeczka błonnika jabłkowego w proszku (organicznego)
pół łyżeczki mielonego lnu

Mleko z kaszą i bakaliami gotuj na najmniejszym ogniu, mieszając, aż kasza stanie się gęsta. Zajmie to mniej niż 10 minut. Dodaj cukier, cynamon, błonnik, len. Wymieszaj i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz