piątek, 6 kwietnia 2012

Ciasto migdałowe z malinami i truskawkami


Wiem, wiem... Dziś Wielki Piątek, a ja z przepisami na ciasto, jak filip z konopi. Ale piekłam je kilka dni temu i już go dawno nie ma. Zafundujcie sobie po świętach, jak odetchniecie od obżarstwa, trochę lata i upieczcie to pyszne ciasto
z owocami. Bardzo migdałowe i maślane. Nie skończy się na jednym kawałku.
Na podstawie przepisu Nigelli na ciasto migdałowe z wiśniami.


Ciasto migdałowe z malinami i truskawkami
Składniki:
200 g mrożonych truskawek i malin
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
175 g cukru
3 jajka
100 g mielonych migdałów
6 łyżek mleka
50 g płatków migdałów

Piekarnik nastaw na 170 st.
Niską blaszkę wyłóż papierem.
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaj jajka, mąkę z proszkiem i migdały. Mieszając, dodaj mleko.
Ciasto przełóż do formy. Wyrównaj. Ciasto będzie dość niskie. Wyłóż mrożone maliny i truskawki. Posyp płatkami migdałów.
Piecz ok. pół godziny. Ciasta należy pilnować i sprawdzać patyczkiem, czy jest gotowe. Czas pieczenia będzie zależał od wielkości formy, a tym samym od grubości ciasta. Im wyższe ciasto, tym dłużej będzie się piekło. Wtedy należy uważać, aby góra się zanadto nie spiekła. Można ewentualnie podczas pieczenia przykryć górę ciasta folią alumminiową. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wesołego Alleluja. Wielu pięknych zapachów i obłędnych smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Dla blogerki kulinarnej to piekne życzenia :)

      Usuń