Do wielu potraw używam beszamelu, a przepisu jeszcze nie publikowałam. Beszamel to kremowy mleczno-maślany sos, który świetnie pasuje do lasagne, zapiekanki makaronowej z łososiem i szpinakiem, blanszowanych warzyw, pieczonych ryb i do wielu innych dań, których na pewno nie jestem w stanie wymienić. Czasem dodaję do sosu razem z mlekiem tarty parmezan. Wtedy to jest już delicja.
Beszamel
Składniki:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1-1,5 szkl mleka (w zależności od pożądanej konsystencji)
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
Na patelni lub w robdlu roztopić masło, dodać mąkę i zamieszać do zezłocenia. Ciągle podgrzewając na najmniejszym ogniu, dolewać stopniowo mleko. Trzeba cały czas energicznie mieszać. Sosu nie gotujemy! Zestawiamy z ognia
i doprawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz