piątek, 27 kwietnia 2012

Wiem, co jem

Czy wiecie, dlaczego banany lepiej obierać nie od strony ogonka, a z tej drugiej?
Czy chipsy bananowe wchodzące w skład ponoć zdrowych mieszanek studenckich są rzeczywiście zdrowe?
Czy chemia używana do konserwowania bananów podczas transportu zagraża naszemu zdrowiu?
Czy w końcówkach bananów rzeczywiście możemy znaleźć lamblie?

Ponieważ jestem wierną fanką Katarzyny Bosakciej, zachęcam Was do obejrzenia jej programu o bananach.

http://tvnplayer.pl/programy-online/wiem-co-jem-odcinki,122/odcinek-7,banany,S04E07,11651.html



Tym, którzy nie mają czasu na obejrzenie programu, odpowiem na najważniejsze pytania, które zawsze mnie nurtowały.

Banany wbrew wszystkim łatwiej jest obrać od strony przeciwległej do ogonka. Należy nacisnąć końcówkę banana dwoma palcami, pęknie, a my ściągniemy skórkę, bez zgniatania miąższu. Tak robią to małpki.
Chipsy bananowe są smażone zazwyczaj na niezdrowym tłuszczu palmowym i docukrzane. Nie polecam!
Konserwantów w bananach jest sporo, ale na szczęście zostają w skórce. Jedzmy te owoce, ale koniecznie myjmy!
Lamblie bananowe są wyssane z palca :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz