wtorek, 31 stycznia 2012

Deser brzoskwiniowy z kremem mascarpone z białą czekoladą

Delikatny deser przekładany. Najlepszy po odstaniu, kiedy biszkopty dobrze nasiąkną. Nie radzę używać kupnych brzoskwiń z puszki, bo deser będzie mdły i przesłodzony. Ja miałam słój domowych zaprawianych polskich brzoszkwiń, które były lekko kwaskowate. Jeśli takowych nie macie, użyjcie truskawek, malin, wiśni lub innych rześkich i wyrazistych w smaku owoców.
 
 
Deser brzoskwiniowy z kremem mascarpone
z białą czekoladą
Składniki na 4 porcje:
200 ml śmietanki 10%
1 biała czekolady
1  śnieżka
100 g mascarpone
 
 
brzoskwinie w syropie
paczka biszkoptów
50 ml likieru kokosowego
2 łyżeczki wiórek kokosowych
 
Krem:
Śmietanę wlać do rondelka i podgrzewać na najmniejszym ogniu. Dodać czekoladę, mieszać by się rozpuściła. Trzeba uważać, by jej nie zagotować. Dobrze schłodzić. Do powstałej masy dodać śnieżki i ubić mikserem na sztywno. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
 
W pucharkach na dno wyłożyć warstwę biszkoptów. Nasączyć je likierem kokosowym zmieszanym z 50 ml syropu brzoskwiniowego. Nałożyć krem, a następnie kawałki brzoskwiń. Warstwy powtórzyć. Posypać wiórkami kokosowymi. Dobrze schłodzić przed podaniem. Pyszności!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz