Delikatny deser przekładany. Najlepszy po odstaniu, kiedy biszkopty dobrze nasiąkną. Nie radzę używać kupnych brzoskwiń z puszki, bo deser będzie mdły i przesłodzony. Ja miałam słój domowych zaprawianych polskich brzoszkwiń, które były lekko kwaskowate. Jeśli takowych nie macie, użyjcie truskawek, malin, wiśni lub innych rześkich i wyrazistych w smaku owoców.
Deser brzoskwiniowy z kremem mascarpone
z białą czekoladą
Składniki na
4 porcje:
200 ml
śmietanki 10%
1 biała
czekolady
1
śnieżka
100 g
mascarpone
brzoskwinie w syropie
paczka biszkoptów
50 ml likieru kokosowego
2 łyżeczki wiórek kokosowych
Krem:
Śmietanę wlać
do rondelka i podgrzewać na najmniejszym ogniu. Dodać czekoladę, mieszać by
się rozpuściła. Trzeba uważać, by jej nie zagotować. Dobrze schłodzić. Do
powstałej masy dodać śnieżki i ubić mikserem na sztywno. Dodać mascarpone i delikatnie wymieszać łyżką lub
szpatułką.
W pucharkach na dno wyłożyć warstwę biszkoptów. Nasączyć je likierem kokosowym zmieszanym z 50 ml syropu brzoskwiniowego. Nałożyć krem, a następnie kawałki brzoskwiń. Warstwy powtórzyć. Posypać wiórkami kokosowymi. Dobrze schłodzić przed podaniem. Pyszności!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz