Dla dużych i dla małych łasuchów. Na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Coś pysznego i szybkiego! Jeszcze do teraz czuję smak tych puszystych słodziaków. Za przepis dziękuję Siaśce.
Marchewkowe pankejki
Składniki na 7 placuszków:
2 małe marchewki
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta cynamonu
1 łyżka miodu
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
szczypta cynamonu
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki proszku do
pieczenia
szczypta sody
1/5 szklanki kefiru
szczypta sody
1/5 szklanki kefiru
50 ml mleka
Marchewkę
ściaramy na grubych oczkach, dodajemy resztę składników i na koniec maślankę i mleko. Dokładnie mieszamy. Ciasto ma być gęściejsze niż na naleśniki. Smażymy na kropli oliwy na dobrze rozgrzanym teflonie.
Polecam z konfiturą brzoskwiniową.
Z dodatkiem marchewki robię teraz placki ziemniaczane i zyskują przez to właśnie dużą puszystość - tak mi się wydaje, że przez to:)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że Ci się placuszki wg mojego przepisu rozleciały, ale chociaż smak dobry był;)
Pozdrawiam:)
Nie żałuję, że zrobiłam :) Ziemniaczane z marchewką też bardzo lubię, a długo już nie jadłam :(
UsuńSuper pomysł, muszę wypróbować :) Mojemu maluchowi na pewno zasmakują :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję :) Dla malucha w sam raz, bo zdrowsze niż zwykłe naleśniki.
Usuń