piątek, 13 stycznia 2012

Kapusta szmurowana

Przepis mojej mamy na pyszną zasmażaną kapustę czerwoną. Obowiązkowy dodatek do pieczonej kaczki.


Czerwona kapusta szmurowana
Składniki:
mała główka kapusty
oliwa
liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
garść rodzynek
sól, cukier
sok z cytryny

Kapustę umyć,  poszatkować, wrzucić do rodla, podsmażyć na 4 łyżkach oliwy. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, potem dolać wody i dusić, aż zmięknie. Dodać garść rodzynek, sól, cukier do smaku i na koniec, jak będzie miękka, sok z cytryny.

3 komentarze:

  1. Chodzi za mną taka kapusta od dłuższego czasu. Z kaczką faktycznie tworzy idealny zestaw:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra kapusta, nigdy nie jest zła. A mamy sezon :( U mnie w lodówce teraz zalega jako pogotowie laktacyjne :) A o jedzeniu to na razie pomarzyć mogę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapusta jest cuuuuudowna :) od lat ją robię troszkę dodając przypraw i ocet jabłkowy ale jest super :)

    OdpowiedzUsuń