sobota, 14 stycznia 2012

Kaczka w pomarańczach

Kaczki wcale nie trzeba piec niewiadomo jak długo, aby była soczysta i aromatyczna. Moja mama robi rewelacyjną kaczkę w pomarańczach, której mięso rozpływa się w ustach. Tradycyjna nadziewana jabłkami kaczka jest dla mnie zbyt szarlotkowa, a ta z pomarańczami idealna. Koniecznie do podania z czerwoną zasmażaną kapustą.


Kaczka w pomarańczach
Składniki:
kaczka
sok z 4 pomarańczy oraz z połówki cytryny
łyżka miodu
2 łyżki oleju
sól, pieprz
garść majeranku
2 łyżki masła
2 pokrojone w talarki marchewki
1 pokrojona w piórka cebula
szklanka białego wina
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cała pomarańcza


Kaczkę natrzeć sokiem z jednej pomarańczy, z połówki cytryny, łyżką miodu, 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, porządną garścią majeranku. Włożyć do brytfanki, podlać szklanką wody i piec 1 h w piekarniku w temp. 180 stopni. Jeżeli woda odparuje, dolewać żeby kaczka się nie przypalila. Po godzinie pieczenia dodać przygotowny wcześniej sos z 3 pomarańczy, 2 łyżek masła, 2 pokrojonych marchewek, 1 cebuli , szklanki białego wina, 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżki mąki ziemiaczanej.  Składniki te dokładnie wymieszać i wlać do brytfanki. Kaczkę obłożyć plastrami z 1 pomarańczy, piec jeszcze pół godziny. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Przepis rewelwcyjny, kaczuszka bardzo pyszna tylko czas pieczenia dłuższy. Gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasza kaczucha była pieczona w piekarniku gazowym, może tu tkwi różnica w długości pieczenia?

      Usuń
  2. Albo chodzi o wielkość kaczuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie -czy nalezy piec w przykrytej brytfance i czy nie trzeba kaczki podlewac woda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaczki nie można przykrywać. Jeśli chodzi o podlewanie, to ja za każdym razem jak do niej zaglądam to podleję tym, co się wytopiło.

      Usuń
  4. A proszę o podpowiedź jakie białe wino ma być użyte do przepisu - wytrawne, pół wytrawne czy słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakie masz pod ręką. Według mnie każde będzie dobre.

      Usuń
  5. Zawsze wytrawne do gotowania. Reszta ewentualnie do deserów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś robiłam. Naprawdę rewelacja! Szczególnie ten sos:) Mniam! Jeszcze nie raz wrócę do niego!

    OdpowiedzUsuń