niedziela, 22 stycznia 2012

Zupa ogórkowa

W polskiej kuchni siła! Ogórkowa, pomidorowa, grochówka, żurek, krupnik... Ile kucharek, tyle przepisów na nasze tradycyjne zupy. Według mnie ogórkowa najlepsza jest na łopatce, ale na skrzydełkach też wyjdzie smakowita.


Zupa ogórkowa
Składniki na duży garnek:
6 skrzydełek
1 litrowy słoik domowych ogórków kiszonych
2 marchewki
2 pietruszki
3 ziemniaki
100 ml śmietanki 12%
pęczek koperku
sól, pieprz, ziele angielskie, liście bobkowe 


Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, 4 kulki ziela angielskiego, 3 listki bobkowe i zagotowyjemy. Dodajemy obrane i pokrojone marchewki i pietruszki. Gotujemy 20 minut. Po tym czasie dodajemy potarte na grubych oczkach ogórki oraz wodę z ogórków. Zagotowujemy i wrzucamy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości ziemniaków (ok. 20 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. Zestawiamy z ognia i zabielamy zupę śmietanką oraz dodajemy posiekany koperek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz