Mam mało czasu dla siebie. Niekiedy nie starcza go, żeby coś przekąsić. Uda się mi się ugotować, ale zjeść już niekoniecznie. Dlatego narobiłam pierogów na dwa dni. Z lepieniem tradycyjnych wolałam nie ryzykować, ale leniwe dla zapracowanych są dobrym pomysłem.
W ogóle kto w dzisiejszych czasach może pozwolić sobie na lenistwo? Czy te pierogi nie powinny zmienić przydomku na "pierogi dla zapracowanych"?
Pierogi leniwe
Składniki na 2 porcje:
500 gr twarogu
2 jajka
ok 100 gr mąki pszennej + do podsypywania
pół łyżeczki soli
Twaróg rozgnieść widelcem, wsypać
mąkę, dodać jajka i sól. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką i znów krótko zagnieść. Ciasto może się trochę lepić. Nie można dawać za dużo mąki bo pierogi będą twarde.
Uformować wałki i ostrym nożem kroić ukośne kluski.
Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody po
ok 2-3 min od wypłynięcia.
Można podawać ze śmietaną, jogurtem, polane stopionym masełkiem, posypane
cukrem i cynamonem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz