czwartek, 17 marca 2011

Tosty z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami

To była bardzo dobra włoska kolacja na ciepło. Do niej konieczne jest wino!

Tosty z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
na 1 osobę:
3 kromki pieczywa tostowego pełnoziarnistego
3 plastry sera gouda
3 plastry szynki parmeńskiej
3 garście rukoli
3 suszone pomidory z oliwy
płatki parmezanu

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Pieczywo tostowe skropcie odrobiną oliwy, w której mieliście suszone pomidory. Na każdym kawałku pieczywa, połóżcie plaster sera, garść rukoli, szynkę oraz pomidora. Zapiekajcie ok 15 minut. Podawajcie z płatkami parmezanu. Ja obieram po prostu  kostkę parmezanu obieraczką do warzyw. Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Beti- idealne są wręcz;) w sam raz na podsumowanie dnia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki Malwinko:) moja kicia się do nich nawet dobrała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany - znów moje smaki :) Pyyycha!
    I podpisuję się że wino do tego jest koniecznością - najlepiej czerwone wytrawne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nat, znów pomidory cię skusiły co? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tosty i z pewnością wypróbuję powyższy przepis :). Ostatnio kupiłam na https://duka.com/pl/agd/tostery nowy opiekacz do kanapek, w którym przyrządzam moje ulubione zapiekanki z żółtym serem i pieczarkami. Takie tosty idealnie sprawdzają się jako danie śniadaniowe.

    OdpowiedzUsuń