Danie, które pobiło rekordy popularności mojego stołu urodzinowego. Takie proste, zrobione z resztek... Widocznie chłopskie jadło wyróżniło się wśród wielu wysublimowanych smaków.
Zapiekanka ziemniaczana
Składniki:
5 dużych ziemniaków
1 por
1 kiełbasa podwawelska
20 dag salami
20 dag tartego sera
0,5 l śmietanki 30%
przyprawa do ziemniaków
dodatkowo, sól, pieprz, rozmaryn, estragon
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki. Układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki posypujemy pokrojoną kiełbaską, salami oraz porem. Śmietankę rozrabiamy ze szklanką wody, przyprawiamy do smaku, dość mocno solimy. Możemy rozmieszać w niej łyżkę mąki, aby sos był bardziej gęsty. Zalewamy ziemniaki. Ważne, aby były prawie całe zakryte. Posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika pod przykryciem. Pieczemy godzinę. Po godzinie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy do zrumienienia sera. Wyjmując sprawdźmy, czy ziemniaki są oby na pewno miękkie. W razie czego zostawmy je jeszcze na jakiś czas w piekarniku, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz