środa, 9 marca 2011

zapiekanka ziemniaczana

Danie, które pobiło rekordy popularności mojego stołu urodzinowego. Takie proste, zrobione z resztek... Widocznie chłopskie jadło wyróżniło się wśród wielu wysublimowanych smaków.


Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

5 dużych ziemniaków
1 por
1 kiełbasa podwawelska
20 dag salami
   20 dag tartego sera 
 0,5 l śmietanki 30%
          przyprawa do ziemniaków
                           dodatkowo, sól, pieprz, rozmaryn, estragon

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki. Układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki posypujemy pokrojoną kiełbaską, salami oraz porem. Śmietankę rozrabiamy ze szklanką wody, przyprawiamy do smaku, dość mocno solimy. Możemy rozmieszać w niej łyżkę mąki, aby sos był bardziej gęsty. Zalewamy ziemniaki. Ważne, aby były prawie całe zakryte. Posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika pod przykryciem. Pieczemy godzinę. Po godzinie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy do zrumienienia sera. Wyjmując sprawdźmy, czy ziemniaki są oby na pewno miękkie. W razie czego zostawmy je jeszcze na jakiś czas w piekarniku, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz