Za namową mojego męża postanowiłam zrobić andruty, czyli wafle przekładane słodką masą. Długo nie jadłam domowych andrutów. Mama robiła nam je w dzieciństwie, ale nie pamiętam już jakiej używała masy. Ja dziś zrobiłam masę toffi, migdałową i dodatkowo przełożyłam je mleczną czekoladą. Wyszły bardzo słodkie i przepyszne.
Składniki:
150 g masła
puszka masy kajmakowej
pół szklanki mielonych migdałów
mleczna czekolada
wafle
łyżka słodkiej śmietany
Miękkie masło ucieramy mikserem. Dodajemy po łyżce kajmaku i ucieramy dalej. Do połowy masy dodajemy mielone migdały i mieszamy dokładnie mikserem. Czekoladę roztapiamy z łyżką śmietany w misce na parze.
Wafle smarujemy cieniutko na przemian masą toffi, masą z mielonymi migdałami oraz roztopioną czekoladą. Delikatnie przyciskamy wafle z góry. Kroimy na kawałki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz