sobota, 12 marca 2011

Naleśniki z owocami i bitą śmietaną

Pojawiły się w sklepach pachnące truskawki z Egiptu. Drogie jak złoto, ale warto się pokusić o letnie smaki pod koniec zimy. Pogoda była dziś tak piękna, że postanowiliśmy dopasować się do niej i zrobić sobie letnie danie.
Naleśniki z owocami
 i bitą śmietaną

300 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru

Najpierw ubij mikserem schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem na sztywno i wstaw do lodówki.

Następnie przygotuj ciasto naleśnikowe:

Ciasto na 15 małych naleśników:
1 szkl. mąki tortowej
2 szklanki mąki luksusowej
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 jaja
2 szklanki mleka
ok dwóch szklanek wody

Składniki zmieszaj mikserem na wolnych obrotach. Ciasto powinno być lejące. Gdy będzie zbyt gęste, dolej trochę wody lub mleka. Gdy zbyt rzadkie, dadaj trochę mąki i miksuj dalej. Dobra konsystencja ciasta naleśnikowego to taka, gdy ciasto nie spłynie z łyżki, tylko ją pokryje.
Smaż naleśniki na dosłownie kropelce oleju. Ja robię to od razu na dwóch patelniach naraz. Oby szybciej!

Gdy naleśniki się smażą, obierz i pokrój dowolne świeże owoce.

Naleśniki możesz podawać ciepłe lub zimne. Obłożone owocami z kleksem bitej śmietany. Pycha!

Niewykorzystane owoce i śmietana były miłym poczęstunkiem dla niespodziewanych gości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz