wtorek, 8 marca 2011

Sernik idealny


Zniknął z powierzchni. Chcieli mi kupić większą tortownicę! Sama nie jadłam jeszcze tak dobrego sernika. Polecam!

Sernik z ricotty i mascarpone
200 g herbatników digestive
50 g masła, rozpuszczonego
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół i wyłuskana z ziarenek
500 g serka ricotta
125 g drobnego cukru250 g serka mascarpone
100 g zmielonych migdałów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 duże jajka
skórka starta z 1 cytryny
garść migdałów
cukier puder do posypania

 
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Rozkruszone ciasteczka wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć nimi spód 20 cm formy, wyrównać powierzchnię wypukłą częścią łyżki. Schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Przełożyć ziarenka wanilii do większej miski (pozostałą część laski wanilii włożyć do słoiczka z drobnym cukrem, w ten sposób będziemy mieć naturalny cukier waniliowy), dodać ricottę, cukier, mascarpone, migdały, mąkę, jaja i skórkę cytrynową. Chwilę miksować na jednolitą masę.
Wylać na przygotowany spód, posypać siekanymi migdałami. Ustawić na blasze do pieczenia i piec przez 45 minut na złoty kolor.
Stopniowo otwierać piekarnik i studzić sernik w otwartym piekarniku. Wyjąć z piekarnika po całkowitym wystudzeniu.
Schładzać w lodówce.
Posypać cukrem pudrem i pokroić dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz