czwartek, 10 marca 2011

pizza z boczkiem + pizza pepperoni

Szybka i dobra kolacja w 20 minut. Gdy nie mamy czasu, chętnie korzystamy z gotowego ciasta drożdżowego na pizzę oraz gotowego sosu napoli ze słoiczka. Oczywiście, że lepsze własne ciasto, a żaden kupny sos nie dorówna domowemu z pomidorów, ale jak się człowiek spieszy, dobre i to :)
Ciasto na pizzę znajdziemy z marketach na półkach chłodniczych. Są zrolowane podobnie jak ciasto francuskie z pergaminem. Wystarczy rozwinąć je razem z papierem na blaszcze, posmarować sosem, obłożyć ulubionymi składnikami, posypać ziołami, serem i zapiekać ok 15 minut  w temp. 200 stopni.



Pizza z boczkiem

opakowanie ciasta drożdzowego na pizzę
gotowy sos napoli ze słoiczka
3 pieczarki
8 oliwek pokrojonych w plasterki
pół papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
4 plastry boczku pokrojonego w paseczki
oregano, bazylia, czosnek suszony
  100 g tartej goudy

Pizza pepperoni

opakowanie ciasta drożdżowego na pizzę
gotowy sos napoli ze słoiczka
5 plasterków salami
5 papryczek pepperoni (pokrojonych w paseczki, usuń nasiona!)
   3 pieczarki pokrojone w plasterki
 100 g tartego sera gouda
 oregano, bazylia, suszony czosnek

1 komentarz:

  1. Obie wersje zostały już przetestowane przez wiele osób i smakują wybornie. Polecamy!

    OdpowiedzUsuń