wtorek, 8 marca 2011

tarta z gruszkami, różowe wino i tulipany

Pisałam już, że u mnie wiosna? Otrzymałam od męża piękny bukiet zielonych tulipanów papuzich w kompozycji z baziami z naszego ogrodu. Po 3 dniach tulipany nabrały pięknego różowego koloru, więc "postawiłam" przy nich butelkę różowego wina Dornfelder Rose 2009 z Rheinhessen, delikatnie musującego, eleganckiego z finezją, pasującego do lekkich dań i okazji :)) A do wina... podaję przepis na tartę z gruszkami.

Tarta bardzo ciężko się kroi dnia pierwszego i drugiego... To kruche ciasto, tak jak tulipany nabierające koloru, mięknie po 3 dniach, także świetnie się przechowuje.

Tarta z gruszkami
300 g mąki
6 łyżek oleju słonecznikowego
16 łyżek lodowatej wody
pół łyżeczki soli
4 gruszki
sok wyciśnięty z połowy cytryny
5 dag brązowego cukru
łyżeczka cynamonu

Kruszonka:
80 g masła
100 g cukru
150 g mąki
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mielonych orzechów
 
Kruszonki warto zrobić więcej, a nadmiar zamrozić w worczkach, by móc przygotować na szybciutko pyszne desery, takie jak crumble lub gruszki z kruszonką.
Składniki na kruszonkę zagnieść dokładnie, zrobić kulę i włożyć do lodówki na godzinę lub przygotować ją dużo wcześniej i zamrozić.
Z mąki, lodowatej wody, oleju i szczypty soli zagniatamy ciasto (dość szybko), następnie wylepiamy nim formę do tarty (wysmarowaną tłuszczem), nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Gruszki obieramy kroimy na ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem i cynamonem.
Tartę wyjmujemy z lodówki wstawiamy do piekarnika, nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy 15 minut, następnie wyjmujemy, lekko studzimy, na cieście układamy gruszki i posypujemy je kruszonką, ponownie wstawiamy do piekarnika na 50 minut.

2 komentarze:

  1. Z zaciekawieniem czytam wszystkie przepisy Beatka..
    Pozdrawiam Aga S. (ta od Rafała;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Kochana! cieszę się, że wpadłaś poczytać :) pozdrowienia dla Was!

    OdpowiedzUsuń