niedziela, 27 marca 2011

Ryż z warzywami na orientalną nutę

Po żeberkach i naleśnikach przyszła pora na coś zdrowego - ryż z warzywami. Zawsze doprawiam go orientalnie. Mieszam narodowe przyprawy indyjskie z japońskimi i wietnamskimi. A najwięcej zawsze musi być czuć curry. Ryż jest ognisty i wyrazisty z smaku. Można go zrobić także z kurczakiem, wołowiną, wieprzowiną, czy indykiem.

Ryż z warzywami na orientalną nutę
Składniki na 3-4 porcje:
2 paczki mieszanego ryżu (dziki & parboiled)
odsączony groszek z puszki ok 100 g (może być mrożony)
1 duża marchew, pokrojona w kosteczkę lub zapałki
10 pokrojonych na 4 części malutkich dymek
2 drobno pokrojone łodygi selera naciowego (miałam mrożone)
kilka różyczek brokół (także można użyć mrożonych)
garść groszku cukrowego
garść pokrojonej fasolki szparagowej (u mnie też była mrożona) 
ziarna czarnego sezamu (łyżeczka)
łyżka oliwy
Przyprawy:
łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach
łyżeczka curry
szczypta kurkumy
szczypta chili
sól

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku 20 minut. W tym czasie wrzucamy na patelnię z oliwą mrożone warzywa, przykrywamy, dusimy ok 10 minut na najmniejszym ogniu. Dodajemy surowe warzywa i również dusimy pod przykryciem, do momentu aż trochę zmiękną. Powinny być al dente. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy na patelnię ugotowany i odsączony ryż. Podlewamy 1/2 szklanki wody. Ucieramy w moździerzu przyprawy, dodajemy je do ryżu. Dodajemy także czarny sezam i solimy do smaku. Dobrze mieszamy. Chwilę gotujemy na najmniejszym ogniu, aż wyparuje nadmiar wody.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz