sobota, 12 marca 2011

Rosół jak u mamy

Rosół u nas w domu gotuje moja druga połówka. Wychodzi mu świetnie, więc dlaczego nie mam z tego korzystać :) Zawsze jest klarowny. Prawdziwy rosołek na wołowinie i drobiu. Nie ma nic przyjemniejszego, niż wrócić z pracy po ciężkim dniu i mieć podany talerz gorącej zupy.

Rosół tradycyjny

podwójna pierś z kurczaka
40 dag wołowiny rosołowej
włoszczyzna (bez kapusty)
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz, sól
jedna kostka rosołowo-wołowa oraz łyżeczka "warzywka" dla wzmocnienia smaku
makaron jajeczny
natka pietruszki



Mięso myjemy, wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i gotujemy na dużym ogniu, aż mięso zacznie szumieć. Szum zbieramy łyżką i pozbywamy się go. Zmniejszamy ogień. Wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, kostkę rosołową oraz przyprawiamy solą, pieprzem i warzywkiem. Gotujemy około godziny. Makaron gotujemy osobno według przepisu na opakowaniu. Podajemy bardzo gorący z siekaną natką pietruszki. Smacznego!




1 komentarz:

  1. pysznie wygląda. i pewnie w smaku taki sam...mm

    OdpowiedzUsuń