Rzadko wykorzystuję w mojej kuchni kalarepkę. Ale nadszedł zimowy czas, kiedy wybór warzyw jest niewielki. Jak zobaczyłam to ładne zielone warzywo, pomyślałam, że mam ochotę na zupę z nim w roli głównej. Zupę zagęściłam ryżem i powstało bardzo pożywne danie obiadowe.
Krem z kalarepki
Składniki:
2 średnie kalarepki
1 pietruszka
2 marchewki
4 małe ziemniaki
2 litry wody
100 ml śmietany 18%
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
2-3 listki bobkowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka masła
łyżeczka oliwy z oliwek
3/4 szklanki ryżu
Marchew, pietruszkę i kalarepkę obrać, pokroić. Podsmażyć chwilę w garnku na maśle i oliwie, ciągle mieszając. Dodać ziele angielskie i listki bobkowe, zalać wodą i gotować do miękkości. Dodać obrane, pokrojone ziemniaki i gotować, aż będa miękkie. Zupę zblendować. Dodać śmietankę, doprawić. Dodać ugotowany ryż. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz