środa, 22 lutego 2012

Babka kukurydziana


 Prezentuję przepis na prostą kukurydzianą babkę, bo cenię sobie prostotę i szybkość w kuchni. Żółciutką, maślaną babkę znalazłam na Kropkowych radościach. Na tej stronie możecie dowiedzieć się więcej o jej rodowodzie. Ciasto jest delikatne, puszyste i smakowało wszystkim. Szczególnie najmniejszym gościom :)
Osobom, które nie posiadają miksera, polecam moją babkę jogurtowo-pomarańczową.


Babka kukurydziana
Składniki:
4  jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
3 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka (po jednym), następnie miękkie masło i mleko, nie przerywać ubijania (można tylko zmniejszyć obroty). Następnie stopniowo dosypywać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 50minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Interesująca ta babeczka, wygląda na bardzo puszystą i delikatną, a jej prostota w wykonaniu bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń