Prezentuję przepis na prostą kukurydzianą babkę, bo cenię sobie prostotę i szybkość w kuchni. Żółciutką, maślaną babkę znalazłam na Kropkowych radościach. Na tej stronie możecie dowiedzieć się więcej o jej rodowodzie. Ciasto jest delikatne, puszyste i smakowało wszystkim. Szczególnie najmniejszym gościom :)
Osobom, które nie posiadają miksera, polecam moją babkę jogurtowo-pomarańczową.
Babka kukurydziana
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mleka
3 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej
ubijać. Dodać żółtka (po jednym), następnie miękkie masło i mleko, nie
przerywać ubijania (można tylko zmniejszyć obroty). Następnie stopniowo
dosypywać obie mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Przelać do
formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 50minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180
stopni.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Interesująca ta babeczka, wygląda na bardzo puszystą i delikatną, a jej prostota w wykonaniu bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń