niedziela, 7 czerwca 2015

Koktajl morelowo-jagodowy

 
Dziś zamast śniadania bomba witaminowa. Koktajl z morelą, jagodą kamczacką, płatkami jaglanymi i zieloną pietruszką. Jagoda kamczacka ma wiele wartości odżywczych. Jej krzaczki dojrzewają u nas w ogrodzie najwcześniej ze wszystkich owoców. Jagody kamczackie zawierają składniki biologicznie aktywne, o własnościach wzmacniających, antyseptycznych i odtruwających organizm. Smak mają słodko-cierpki, stąd też zawsze łączę je ze słodszymi owocami.

 
Składniki na 2 koktajle:
 
2 łyżki płatków jaglanych
2 garście jagód kamczackich
4 morele
zielona natka pietruszki (kilka listków)
1,5 szklanki soku ananasowego 100%
 
Płatki jaglane najlepiej namoczyć w wodzie lub soku przez godzinę lub dłużej. Jednak, nie jest to konieczne. Wszystkie składniki miksujemy i gotowe :)


1 komentarz: