sobota, 6 czerwca 2015

A o poranku może kawa mrożona?

Wino, winem, ale żeby jutro wstać rześkim i mieć siły wyruszyć nad morze, polecam o poranku kawę mrożoną. Najlepsza na mleku migdałowym lub sojowym o smaku wanilii. Możecie zmieszać ją w blenderze, malakserze, shakerze, albo w zakręcanym słoiku :) W wersji dla dzieci, używam kawy Inki i jest równie dobra.
 

Składniki na 1 porcję:

3/4 szklanki mleka (zwykłe, sojowe lub migdałowe)
1 łyżyczka kawy rozpuszczalnej (jacobs velvet, nescafe lub inka)
1 łyżeczka cukru (gdy użyjecie słodzonego mleka sojowego, zrezygnujcie z cukru)
opcjonalnie 1 gałka lodów waniliowych lub czekoladowych
kostki lodu

Mleko powinno być schłodzone. Wszystko zblendować, dodać kostki lodu i gotowe.

1 komentarz: