sobota, 6 czerwca 2015

A o poranku może kawa mrożona?

Wino, winem, ale żeby jutro wstać rześkim i mieć siły wyruszyć nad morze, polecam o poranku kawę mrożoną. Najlepsza na mleku migdałowym lub sojowym o smaku wanilii. Możecie zmieszać ją w blenderze, malakserze, shakerze, albo w zakręcanym słoiku :) W wersji dla dzieci, używam kawy Inki i jest równie dobra.
 

Składniki na 1 porcję:

3/4 szklanki mleka (zwykłe, sojowe lub migdałowe)
1 łyżyczka kawy rozpuszczalnej (jacobs velvet, nescafe lub inka)
1 łyżeczka cukru (gdy użyjecie słodzonego mleka sojowego, zrezygnujcie z cukru)
opcjonalnie 1 gałka lodów waniliowych lub czekoladowych
kostki lodu

Mleko powinno być schłodzone. Wszystko zblendować, dodać kostki lodu i gotowe.

2 komentarze:

  1. Pyszna kawa w sam raz na rozpoczęcie dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielkim smakoszem kawy i z pewnością nie omieszkam wypróbować Twojego przepisu. Jeżeli chodzi o ten napój, to mi najbardziej smakuje kawa świeżo mielona. W domu przyrządzam ją sobie zawsze w specjalnym kubku z zaparzaczem, który kupiłam ostatnio na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Dzięki odpowiednio długiemu parzeniu, kawa ma lepszy smak oraz aromat. Zdecydowanie polecam zwracać uwagę na tego typu rzeczy.

    OdpowiedzUsuń