Tarta o niebańskim smaku. Na spodzie z kruchych ciasteczek, z czekoladową masą krówkową i kwaskowatą masą philadelphia. Do tego leśne jagody. Mimo dużej ilości cukrów, jagody i smak serka przełamują słodycz tego ciasta. Moi goście byli zachwyceni. Udało mi się uchwycić w obiektywie jedynie ostatki :)
Składniki na formę od tarty 27 cm:
3/4 szklanki świeżych jagód
mała puszka czekoladowej masy krówkowej
1 opakowanie serka philadelphia 150 g
150 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
150 g kruchych ciastek (np. herbatników, maślanych)
50 g roztopionego masła
wiórki kokosowe lub z białej czekolady do posypania
Ciastka blendujemy z roztopionym masłem. Masą o konsystencji mokrego piasku, wylepiamy dno formy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Spód ciasteczkowy smarujemy masą kajmakową.
Serek miksujemy do gładkości z cukrem pudrem. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie miksujemy z serkiem. Wykładamy na masę kajmakową. Posypujemy jagodami i wiórkami kokosowymi lub tartą białą czekoladą. Smacznego!
Świetna tarta :)
OdpowiedzUsuń