czwartek, 4 czerwca 2015

Mazurek orzechowy

Mój ulubiony, niepowtarzalny. Masa orzechowa jest niebiańsko dobra i odwala całą robotę.


Składniki:

1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa)
80 dag zimnego masła
0,5 szkl. cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany kwaśnej

Masa orzechowa:
2/3 szkl. mielonych orzechów (włoski lub laskowych, zamiennie - migdałów )
1/4 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

Mąkę przesiać, zimne masło pokroić w kostkę. Masło i mąkę posiekać nożem, dodać cukier, żółtko, śmietanę - szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić min. 30 minut w lodówce.
Ciastem wylepić formę. U mnie była to forma do tarty. Podpiec w 200 stopniach C przez 5-7 minut.

Przygotować masę orzechową.
Mielone orzechy utrzeć z cukrem pudrem, dodając słodką śmietankę. Gotową masę wyłożyć na podpieczony spód mazurka.
Piec w 180 stopniach C na rumiano.
Upieczony mazurek udekorować lukrem i owocami kandyzowanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz