czwartek, 4 czerwca 2015

Pizza z chorizo i papryką

Jedyny spód jaki uznaję do pizzy, cienki i sztywny. Utrzyma dzisiejszą kompozycję ciężkich składników. Pizza z  chorizo ujmie serca szczególnie mężczyzn.
 
Ciasto na pizzę (na dużą blachę):

4 łyżeczki drożdży w proszku (14 g)
łyżeczka soli
5 szklanek zwykłej mąki
2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:
2 łyżki oliwy
2 małe drobno posiekane cebule
4 wyciśnięte ząbki czosnku
400 g krojonych pomidorów z puszki
2 łyżeczki białego cukru
2 łyżeczki świeżego oregano

chorizo pokrojone w plasterki
papryka czerwona, pokrojona w paseczki
świeże oregano
mozarella tarta

Zrób ciasto do pizzy. W misce wymieszaj dobrze drożdże, sól i przesianą mąkę. Stopniowo dolej wodę z oliwą. Wyrabiaj mikserem ok 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie. Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min, aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Gdy ciasto nam rośnie zrób sos. Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż cebulę na małym ogniu. Dodaj czosnek, pomidory, cukier i oregano. Gotuj na małym ogniu, bez pokrywki, przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas trzeba mieszać.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Ugnieć ciasto rękami, wyrabiaj je lekko na oprószonym mąką blacie, aż stanie się gładkie. Rozwałkuj i połóż na blaszce do pieczenia z papierem pergaminowym.

Na ciasto rozłóż równomiernie sos, niekoniecznie cały. Raczej cieniutką warstwę. Rozłóż mozarellę. Na górę chorizo i paprykę. Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni na złoto. Ja piekę z grzałką od dołu. Każdy piekarnik jest inny, więc trzeba sprawdzać, kiedy ciasto już nie jest surowe i uważać, by góra się nie spaliła. Przed podaniem posyp świeżym oregano.

1 komentarz: