Jedyny spód jaki uznaję do pizzy, cienki i sztywny. Utrzyma dzisiejszą kompozycję ciężkich składników. Pizza z chorizo ujmie serca szczególnie mężczyzn.
Ciasto
na pizzę (na dużą blachę):
4
łyżeczki drożdży w proszku (14 g)
łyżeczka
soli
5
szklanek zwykłej mąki
2
szklanki ciepłej wody
2
łyżki oliwy
Sos
pomidorowy:
2
łyżki oliwy
2
małe drobno posiekane cebule
4
wyciśnięte ząbki czosnku
400 g
krojonych pomidorów z puszki
2
łyżeczki białego cukru
2
łyżeczki świeżego oregano
chorizo pokrojone w plasterki
papryka czerwona, pokrojona w paseczki
świeże oregano
mozarella tarta
Zrób
ciasto do pizzy. W misce wymieszaj dobrze drożdże, sól i przesianą mąkę.
Stopniowo dolej wodę z oliwą. Wyrabiaj mikserem ok 10 minut, aż ciasto stanie
się elastyczne i gładkie. Przykryj miskę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe
miejsce na ok. 30 min, aż wyrośnie i dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Gdy
ciasto nam rośnie zrób sos. Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż cebulę na małym
ogniu. Dodaj czosnek, pomidory, cukier i oregano. Gotuj na małym ogniu, bez
pokrywki, przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Co jakiś czas trzeba
mieszać.
Rozgrzej
piekarnik do 200 stopni.
Ugnieć
ciasto rękami, wyrabiaj je lekko na oprószonym mąką blacie, aż stanie się
gładkie. Rozwałkuj i połóż na blaszce do pieczenia z papierem pergaminowym.
Na
ciasto rozłóż równomiernie sos, niekoniecznie cały. Raczej cieniutką warstwę.
Rozłóż mozarellę. Na górę chorizo i paprykę. Piecz w temperaturze 200 stopni ok. 20-25 minut, aż
ciasto się przyrumieni na złoto. Ja piekę z grzałką od dołu. Każdy piekarnik jest
inny, więc trzeba sprawdzać, kiedy ciasto już nie jest surowe i uważać, by góra
się nie spaliła. Przed podaniem posyp świeżym oregano.
Wyśmienita pizza, uwielbiam domową :)
OdpowiedzUsuń