Polecam na śniadanie domowe bułeczki. Zwarte i syte z dodatkiem zdrowej mąki owsianej.
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g mąki
owsianej
1/3 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
2 szkl.
mleka
1 łyżka miodu
60 g drożdży
Roztrzepujemy drożdże zmieszane z łyżką
miodu i mlekiem. Wsypujemy do tego mąkę owsianą, mieszamy i odstawiamy na ok. 1
godz.
Do ciasta dodajemy mąkę pszenną oraz sól i
zagniatamy całość. Zawsze używam miksera z hakami. Jestem drobną kobitką i nie mam siły na wyrabianie ciasta rękoma. A mikserem idzie rachu ciachu.
Ciasto odstawiamy ponownie, po czym jeszcze
raz wyrabiamy.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułki i
układamy na blasze. Wierzch bułek posypujemy płatkami.
Kładziemy blachę w ciepłe miejsce, na
kwadrans. Pieczemy w temp. ok. 220*C, przez ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz