czwartek, 4 czerwca 2015

Bułki owsiane

Polecam na śniadanie domowe bułeczki. Zwarte i syte z dodatkiem zdrowej mąki owsianej.

Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g mąki owsianej
1/3 szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych
2 szkl. mleka
1 łyżka miodu
60 g drożdży

Roztrzepujemy drożdże zmieszane z łyżką miodu i mlekiem. Wsypujemy do tego mąkę owsianą, mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godz.
Do ciasta dodajemy mąkę pszenną oraz sól i zagniatamy całość. Zawsze używam miksera z hakami. Jestem drobną kobitką i nie mam siły na wyrabianie  ciasta rękoma. A mikserem idzie rachu ciachu.
Ciasto odstawiamy ponownie, po czym jeszcze raz wyrabiamy.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułki i układamy na blasze. Wierzch bułek posypujemy płatkami.
Kładziemy blachę w ciepłe miejsce, na kwadrans. Pieczemy w temp. ok. 220*C, przez ok. 20 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz