czwartek, 4 czerwca 2015

Zupa brzoskwiniowa

Zupa na słodko, którą często robię latem. Doskonale smakuje jako chłodnik. Idealna dla dzieci, choć ja także za nią przepadam. Szybka w przygotowaniu. Przepis z mojego dzieciństwa.

 
Składniki:
1 puszka brzoskwiń
1 woreczek ryżu
garść rodzynek
łyżeczka cynamonu
kilka goździków
1 kisiel "słodka chwila" np. truskawkowy lub brzoskwiniowy
 
Ryż wrzucamy bez woreczka do 2 litrów zimnej wody z cynamonem i goździkami. Dodajemy po 5 minutach od zagotowania rodzynki. Gdy ryż będzie miękki, dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wlewamy do garnka także sok z brzoskwiń. Zagotowujemy. Kisiel rozrabiamy w pół szklanki zimnej wody i dolewamy do garnka. Mieszamy, do zagotowania. Zupa gęstnieje, gdy ostygnie. Podajemy na zimno lub na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz