W tym roku jagód i borówek ci u nas dostatek. Obrodziło. Zatem zrobiłam przyjemne maślane ciasto ucierane. Ostatnio ucierańce są jednymi z moich ulubionych, bo do owoców letnich taki rodzaj ciasta jest idealny. Właśnie w piekarniku siedzi czekoladowe ze śliwkami, ale to już wkrótce...
Ciasto z jagodami
Na podstawie przepisu z Małej cukierenki
Składniki:
2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka esencji waniliowej
3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
3/4 szklanki jagód (użyłam mrożonych i nie rozmrażałam wcześniej)
1 łyżka mąki
Wierzch:
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru1/3 szklanki płatków migdałowych
2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
100g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżka esencji waniliowej
3/4 szklanki mleka
Dodatkowo:
3/4 szklanki jagód (użyłam mrożonych i nie rozmrażałam wcześniej)
1 łyżka mąki
Wierzch:
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru1/3 szklanki płatków migdałowych
Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia,
sodę i sól.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, esencję i wymieszać na jednolitą masę.
Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko
wymieszać. Dodać mleko, resztę mąki i wymieszać.
Jagody oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać krótko łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy
22cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką,
wyrównać. Wierzch posypać migdałami i brązowym cukrem.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do
180oC na funkcji góra-dół. Piekłam niecałe 60
minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia.
o nie, o tej godzinie, takie pychotki:)
OdpowiedzUsuńdzień taki krótki, więc o tej godzinie pozostaje mi pisać :)
UsuńCiasto pyszne. Ciekawa jestem tego czekoladowego;)
OdpowiedzUsuńEhh, szkoda gadać, śliwki opadły na dno, smak wcale nie rewelacyjny, kruszonka się rozlała, a ciasto wyciekło na dno piekarnika. Przepis okazał się porażką, więc nie ujrzy światła dziennego ;( Bywa i tak.
UsuńTo prawda, jagód zatrzęsienie. Ja właśnie skończyłam torcik jagodowy i widzę u ciebie też ciasto z jagodami. Coś mi się wydaje, że twój przepis będzie następny do wypróbowania. Już się ciesze, bo brzmi pysznie. Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńZaraz do Ciebie zajrzę po ten torcik :)
UsuńPiękne jagodowe ciasto!
OdpowiedzUsuńWspaniale pasuje do kawy.
Przy kawie smakuje najlepiej
OdpowiedzUsuń