czwartek, 23 sierpnia 2012

Ciasto kawowo-bananowe

Ciasto bananowe na prędce. Z nutą kawową. Do porannej i popołudniowej kawy idealne. Nie za słodkie, w stylu chlebków bananowych.
 

    Ciasto kawowo-bananowe
    Składniki:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki kardamonu
1/2 szklanki cukru brązowego
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki zgniecionych bananów (ok. 2 szt.)
1 szklanka mocnej kawy w temp. pokojowej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki octu balsamicznego
 
Suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugim naczyniu łączymy mokre składniki, na koniec dodając banany. Suche składniki powoli wsypujemy na mokre i mieszamy niezbyt długo, do połączenia. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 40-45 min.



2 komentarze:

  1. Zobaczyłam to zdjęcie i pomyślałam: "o, jakie piękne!". Jak miło zobaczyć, że ktoś skorzystał z mojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka słodka forma serduszkowa:)

    OdpowiedzUsuń