czwartek, 4 czerwca 2015

Torcik z kremem z białej czekolady i letnimi owocami

Chcecie oczarować swoich gości w letnie popołudnie, nie wkładając w przygotowania wiele pracy? Polecam mały efektowny torcik na gotowym spodzie z dobrej piekarni lub cukierni. Krem na bazie mascarpone, bitej śmietany i białej czekolady już nie stanowi problemu, kiedy macie o połowę mniej pracy, kupując gotowy biszkopt. Efektu dopełniają sezonowe owoce, które zawsze pięknie i pysznie komponują się z białym kremem.
 Składniki:

1 mały gotowy czekoladowy biszkopt z dobrej piekarni
powidła, np. malinowe (3-4 łyżki)
likier kokosowy do nasączenia
1 biała czekolada
150 ml śmietany 30% (schłodzona)
250 g mascarpone (schłodzone)
świeże owoce
 Biszkopt przeciąć wzdłuż. Dolny blat nasączyć wodą zmieszaną z likierem kokosowym (1/3 wody + 2/3 likieru). Przełożyć pierwszą warstwę dżemem malinowym. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Mascaropone zmiksować ze śmietaną na sztywno. Dolewać cienką strużką czekoladę i dalej miksować.  1/3 kremu przełożyć pierwszą warstwę tortu. Nałożyć drugi blat. Nasączyć likierem rozrobionym z wodą. Rozsmarować pozostały krem. Ułożyć owoce. Schłodzić minimum 2 godziny.

1 komentarz: