czwartek, 4 czerwca 2015

Babeczki cytrynowe

Ucierane babeczki, mocno cytrynowe, na które zawsze znajdzie się ochota przy popołudniowej herbacie.
 
 
SKŁADNIKI

25 dag mąki
25 dag cukru
200 g masła
4 jajka
skórka z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło rozpuścić. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i zmiksować. Na końcu dodać pianę z białek, skórkę i sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek. Ja użyłam ceramicznych kokilek i foremek metalowych. Piec ok. 40 min w 180 stopniach C.  Z podanych proporcji wychodzi ok. 12 sztuk babeczek. Można udekorować lukrem i kandyzowanymi owocami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz