niedziela, 12 lutego 2012

Chlebek żytni herbaciany


 Chlebek herbaciany za herbatą nie smakuje. Ma za to dzięki niej oraz mące żytniej ciemny kolor. Nie jest za słodki i nadaje się świetnie na całkiem zdrowe śniadanie. Posmarowany miodem, dżemem lub słodkim twarożkiem. Dla miłośników razowych wypieków i nie tylko. Tak naprawdę przepis, który znalazłam, był przepisem na babkę herbacianą, ale według mnie nie jest to typowe słodkie ciasto, dlatego umieszczam go w kategorii słodkiego pieczywa. Znajdziecie u mnie także przpis na razowe ciasto daktylowe, w którym nie ma cukru. 


Chlebek żytni herbaciany
170 g mąka żytnia razowa typ 2000
60 g cukru
70 g miękkiej margaryny
2 żółtka
80 g rodzynek
1 szklanka bardzo mocnej herbaty, np. czarnej z wanilią (z 1 łyżeczki liściastej lub 2 saszetek)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Zaparz herbatę razem z rodzynkami. Ostudź. Odcedź fusy lub saszetki. Miękką margarynę utrzyj z cukrem, dodaj żółtka* i mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia. Następnie wlej herbatę i rodzynki, wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.


* Białka mrożę przy okazji pieczenia ciasta na żółtkach, aż uzbiera mi się cały pojemnik np. na Pavlową :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz