Wieczorami mam już ochotę usiąść z puszką ciastek i ciepłym mlekiem. Zatem upiekłam 3 blaszki ciasteczkek, które wydają mi się być zdrowszą przekąską niż batonik czekoladowy. Pachnące łakocie domowej roboty znikają w mig i mało prawdopodobne, że doczekają zamknięcia w puszce :)
Ciasteczka owsiane
z rodzynkami
Składniki na ok. 40 sztuk:
2 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 szklanki rodzynek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
kostka masła 200g
łyżeczka esencji waniliowej
paczka przyprawy do piernika (ok 4 łyżeczek)
2 łyżki mleka
Do miski wsypujemy cukier zwykły i waniliowy, sodę, przyprawę do piernika, dodajemy esencję waniliową, miękkie masło i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy płatki owsiane, rodzynki i mieszamy. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i ugniatamy. Dodajemy mleko, żeby ciasto nie kruszyło się w palcach. Formujemy okrągłe ciastka o grubości ok. 0,5 cm i średnicy ok. 5 cm. Ciastka układamy na blaszce wyłozonej pergaminem w odległości 3 cm od siebie. Ciasteczka pieczemy przez ok 10-13 minut w temperaturze 170 stopni C.
bardzo lubię takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń