sobota, 24 listopada 2012

Cukier waniliowy

 
Do wypieków używam tylko i wyłącznie domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej. Domowy cukier jest z prawdziwą wanilią, a nie ze sztucznych aromatów. Robi się go bezproblemowo i wychodzi taniej.


Cukier waniliowy
szklanka cukru
2 laski wanilii
 
Laski wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Wyskrobujemy końcówką noża ziarenka. Cukier, ziarenka, a także puste kawałki laski wanilii zamykamy szczelnie w słoiku. Mieszamy wstrząsając i odstawiamy w suche miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie blendujemy całość w robocie kuchennym. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w suchym miejscu.

3 komentarze:

  1. Wesołych i spokojnych Świąt życzę. Niech ci się dobrze gotuje, smacznie konsumuje i dobrze pisze.

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Nie sądziłam, że to takie proste :) W takim razie zaczynam się rozglądać za laskami wanilii :)

    Zapraszam do mnie na konkurs: http://www.wnetrzazewnetrza.pl/2013/01/konkurs-o-zapachu-lawendy.html
    Będzie mi bardzo miło, jeśli weźmiesz udział :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również robię taki cukier waniliowy, lubię słodzić nim kawę. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń