Do wypieków używam tylko i wyłącznie domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej. Domowy cukier jest z prawdziwą wanilią, a nie ze sztucznych aromatów. Robi się go bezproblemowo i wychodzi taniej.
Cukier waniliowy
szklanka cukru
2 laski wanilii
Laski wanilii przekrawamy wzdłuż na pół. Wyskrobujemy końcówką noża ziarenka. Cukier, ziarenka, a także puste kawałki laski wanilii zamykamy szczelnie w słoiku. Mieszamy wstrząsając i odstawiamy w suche miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie blendujemy całość w robocie kuchennym. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w suchym miejscu.
Wesołych i spokojnych Świąt życzę. Niech ci się dobrze gotuje, smacznie konsumuje i dobrze pisze.
OdpowiedzUsuńO! Nie sądziłam, że to takie proste :) W takim razie zaczynam się rozglądać za laskami wanilii :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na konkurs: http://www.wnetrzazewnetrza.pl/2013/01/konkurs-o-zapachu-lawendy.html
Będzie mi bardzo miło, jeśli weźmiesz udział :)
Również robię taki cukier waniliowy, lubię słodzić nim kawę. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń