czwartek, 14 czerwca 2012

Placuszki z cukini


Lubicie placki ziemniaczane? To te z cukini także polubicie. Są lżejsze i równie smaczne. Szybciutko się je robi i doskonale pasują na obiad, podane z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną.
Zamiast mąki kukurydzianej można użyć jakiejkolwiek.


Placuszki z cukini
Składniki na ok 10 sztuk:
1 cukinia
1 jajko
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki krupczatki
pół łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach
1/3 łyżeczki soli
opcjonalnie 1/3 szkl mleka
olej rzepakowy do smażenia

Cukinię myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej jajko, utłuczony w moździerzu pieprz, sól, mąkę. Dokładnie mieszamy widelcem. Masa powinna być odrobinę gęściejsza niż na placki ziemniaczane. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy trochę mleka. Smażymy na rozgrzanym oleju. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz