piątek, 1 czerwca 2012

Naleśniki z szynką, szpinakiem i mozarellą


Cała siatka świeżego szpinaku do spożytkowania. Trzeba się nim nacieszyć, bo później to już tylko mrożona sieczka. Dziś pomysł na proste w wykonaniu naleśniki, zapiekane z serem.


Naleśniki z szynką, szpinakiem i mozarellą
świeże liście szpinaku
kulka mozarelli z wody
kilka plastrów dobrej jakościowo szynki
20 dag tartego żółtego sera
2 łyżki oliwy

Ciasto naleśnikowe na około 7 sztuk:
1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
0,5 szkl. mąki krupczatki
2 jajka
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonej bazylii
pół łyżeczki soli
szypta kurkumy
woda (około dwóch szklanek)
olej do smażenia

Składniki na ciasto naleśnikowe rozrabiamy trzepaczką balonową. Wody musimy dolać tyle, aby ciasto było lejące, a zarazem na tyle gęste, by po zanużeniu łyżki w cieście, spływało z niej powoli. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni, wysmarowanej niewielką ilością oleju.

Szpinak dokładnie myjemy. Liść po liściu pod bieżącą wodą. Układamy na naleśnikach, na to plasterki mozarelli i szynki. Ściśle zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut z temp. 180 stopni z termoobiegiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz