Robi się cieplej i coraz częściej ogarnia nas ochota na lody. Rzadko kupuję te sklepowe ze względu na ich skład, więc z wybawieniem przychodzą domowe przepisy na sorbety, semifredo, czy lody. Do przygotowania semifredo nie musicie mieć maszynki do lodów. Można przygotować je w keksówce wyłożonej folią spożywczą. Przed podaniem należy wyjąć je z foremki i podawać pokrojone w kawałki, polane ulubiony słodkim sosem. Semifredo możecie przygotować z owocami, kawałkami czekolady, orzechami, pokruszonymi wafelkami lub kawałkami krówek. Pełna dowolność. Z podanych składników wychodzi jedna keksówka i kilka mniejszych miseczek deseru.
Składniki:
1 l śmietany kremówki 30%
150 g bez
200 g zmrożonych drobnych owoców
jagodowych
3 jajka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka
utrzeć z cukrem na puszystą masę, stawiając miskę
na garnku z gotującą się wodą. Ważne, żeby dno garnka z żółtkami nie dotykało
wody. Białka ubić, dodając cukier waniliowy. W oddzielnej misce ubić na
sztywno schłodzoną śmietanę.Delikatnie połączyć
utarte żółtka z ubitą pianą i śmietaną. Dodałam pokruszone bezy i owoce. Wymieszać. Wstawić do zamrażalnika na
około 4 - 6 godzin. Wyjąć z zamrażalnika na 20-30 minut przed podaniem.
nie przepadam za lodami tymi ze sklepu.. nie dosc, ze niezdrowe to i smakuja tak o... domowe górą! zdecydowanie ;)
OdpowiedzUsuńrównież wolę domowe :)
UsuńPycha takie domowe semifredo :)
OdpowiedzUsuńpycha! nie za słodkie i bardzo orzeźwiające :)
Usuń