czwartek, 14 czerwca 2012

Placuszki pieczarkowe


Jeszcze lepsze niż placki ziemniaczane i ostatnio dodane placki z cukini. Mogą stanowić obiad same w sobie. Możecie podać je na zimno i na ciepło. Roboty niewiele, a radości co niemiara. Polecam!

Placuszki pieczarkowe
Składniki na ok. 15 sztuk:
250 g pieczarek
1 pęczek dymki
2 jaja
1/3 szkl mleka
1/3 szkl mąki krupczatki
1/3 szkl mąki pełnoziarnistej
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dymkę ze szczypiorkiem siekamy, dodajemy do pieczarek. Dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie widelcem. Masa powinna być dość gęsta (gęściejsza niż na placki ziemniaczane). Wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na małym ogniu na rumiano. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz