poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Wieprzowina w ostrym sosie słodko-kwaśnym


Musiałam wypróbować nowego woka :) To prezent od moich kochanych dziewczyn. One wiedzą, co Beti lubi najbardziej. Bez zarzutu działa na indukcji :)
Próba generalna wyszła wspaniale! Dawno nie udało mi się tak dobre orientalne danie. Gorąco polecam! Część podałam tradycyjnie z ryżem, ale doskonale spisuje się też jako nadzienie do tortilli.

Wieprzowina w ostrym sosie słodko-kwaśnym
Składniki na 4 osoby:
0,5 kg schabu bez kości
1 marchew
1 cebula
1 twarda nektarynka
puszka mini-kolb kukurydzy
1 papryka czerwona
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki miodu
4 łyżki słodkiego sosu chili
łyżeczka ziaren kolendry
szczypta mielonego imbiru
sok z połowy cytryny
sól
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju

Schab myjemy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Kroimy w 1-cm plastry, a później w paski. Wrzucamy na bardzo mocno rozgrzany olej. Obsmażamy. Dorzucamy kolejno pokrojoną w piórka cebulę, marchew, nektarynkę i paprykę pokrojone w cieniutkie słupki. Podsmażamy, aż warzywa się lekko zeszklą, ale pozostaną chrupiące. Dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chili. Chwilę wszystko podsmażamy. Podlewamy wodą (około 1 szkl). Dodajemy kolejno sos ostrygowy, ocet ryżowy, miód, kolendrę, imbir, sok z cytryny. Mieszamy i dodajemy dużą szczyptę soli. Dorzucamy odsączone, pokrojone na połowy kolby kukurydzy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 1/2 szkl zimnej wody i wlewamy do woka. Dokładnie mieszamy. Chwilę gotujemy, aż sos się zagęści. Próbujemy. Można dosłodzić miodem lub bardziej zakwasić sokiem z cytryny. Co kto lubi :) Smacznego!


2 komentarze:

  1. Azjatyckie smaki , czyli coś dla mojego Połówka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinko, Ty mnie ciągle inspirujesz jak nie azjatyckimi, to arabskimi smakami :)

      Usuń