sobota, 10 listopada 2012

Curry warzywne


Curry warzywne jest dobrym pomysłem na pożywny posiłek, a także na wyczyszczenie lodówki z resztek, czasem już podwiędłych warzyw. To, jakie warzywa znajdą się w waszym woku, nie ma znaczenia. Ważne są przyprawy i mleko kokosowe, bez którego curry nie istnieje.

 Curry warzywne
Składniki:
1 cebula
1 papryczka chili
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
0,5 l wywaru
puszka mleka kokosowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka cukru
1 kalafior
kilka pieczarek
2 garście fasolki szparagowej
sól

Posiekaną cebulkę podsmażyć na oleju w woku. Dodać posiekany czosnek i chili bez pestek. Chwilę przesmażyć. Dodać imbir, kurkumę, kolendrę, kmin. Zamieszać. Zalać wywarem. Dodać mleko kokosowe. Wrzucić pokrojone pieczarki, fasolkę i różyczki kalafiora. Zagotować. Gotować, aż warzywa trochę zmiękną. Doprawić octem ryżowym, sokiem z limonki, cukrem i solą. Podawać z pieczywem naan.

2 komentarze:

  1. Mmmm, pyszne rozgrzewające danie na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry to rewelacyjne danie na listopad. I w nim kalafior przestaje być kolczasty ;). Pycha

    OdpowiedzUsuń