Wczorajsza obiadokolacja to była jazda bez trzymanki. Mój pomysł na fritattę w naczyniu żaroodpornym eksplodował w dosłownym tego słowa znaczeniu. Jeszcze dziś znajduję kawałki szkła w kuchni i przyschnięte plamy z jajek na ścianach. Pamiętajcie, jak fritatta, to tylko na patelni! A pachniało tak pięknie... No ale M. uratował sytuację i zamówił party plater z noodle hut (chicken balls w cieście, krewetki w cieście, pikantne skrzydełka i spring rollsy). Kto wie, o jakim lokalu mowa, powinien spróbować. Polecam np. jak wpadną niespodziewani goście. Do przegryzienia do piwka, winka, czy czegoś mocniejszego
Dziś za to, coś z patelni Nasmażyłam sporo wytrawnych naleśników, tak żeby starczyło jeszcze na jutro dla M. Dla siebie mogłam poszaleć z szpinakiem i niebieskim serem, a jutro pokombinujemy wersję z pieczarkami, papryką, karczochami, suszonymi pomidorami i żółtym serem. Jak się sprawdzą, też wrzucę przepis.
Naleśniki ze szpinakiem i lazurem
Składniki na ciasto (ok. 10 naleśników):
30 dag mąki
2 jajka
0,5 l mleka
woda (może być gazowana)
sól
suszony koperek
kurkuma
curry
olej rzepakowy do smażenia
Farsz:
szpinak (najlepiej opakowanie świeżego, ale ja dziś miałam mrożony)
kawałek niebieskiego sera
2 ząbki czosnku
pieprz, sól, gałka muszkatołowa
łyżka masła
Do składników na naleśniki mieszając, dolewamy tyle wody, aby ciasto było lejące. Przypraw dodajemy po dużej szczypcie, dzięki kurkumie i curry ciasto będzie żółciutkie. Wg mojego przepisu naleśniki wychodzą dość grube i mięsiste. Smażymy naleśniki na odrobinie rozgrzanego oleju.
W międzyczasie podsmażamy na masełku szpinak. Jeśli był mrożony, staramy się odlać nadmiar puszczonej wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz wciskamy dwa zabki czosnku. Mieszamy. W tym momencie można dodać pokrojony w kostkę niebieski ser, aby się roztopił ze szpinakiem. Ja jednak wolę go położyć na naleśniku w kawałkach.
Szpinak wędruje na naleśnik, na to ser. Naleśnik składamy, jak nam się podoba i polewamy jogurtowym sosem czosnkowym.
Każde naleśniki są dobre w szczególności gdy wykonujemy je jeszcze ze świeżymi owocami. W moim przypadku bardzo sobie chwalę przepisy z https://basiazsercem.pl/ gdzie jest w bardzo przystępny sposób napisane jak odpowiednio dobrać składniki i jakiego typu mąki użyć. Moim zdaniem takie porady są niezwykle ważne.
OdpowiedzUsuń