Ogłaszam, że seson grilowy został rozpoczęty! Słoneczko przygrzewało tak mocno, że można było położyć się na leżaczku z książką w jednej i drinkiem z palemką w drugiej ręce. A z boku piekło się mięsko na grilu.
Polędwica z grila po balijsku
Na 1 osobę: 150 g poledwicy wieprzowej,
Bejca: 50 g jogurtu naturalnego,
łyżeczka sosu sojowego,
mała cebula - może byc dymka,
łyżeczka przyprawy typu 5 smaków,
sól,
cukier
Najpierw przygotowjemy bejcę: obieramy dymkę i siekamy. Dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Mięso kroimy w dużą kostkę, mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Mięso nabijamy na patyczki i układamy na aluminiowej tacce. Grilujemy ok 5 minut z każdej strony. Podajemy z tapenadą z pomidorów.
Wieprzowina po meksykańsku
Na jedną osobę: 200 g schabu
Bejca: pół łyżeczki sproszkowanego chili,
łyżeczka soku z limonki,
30 g oleju,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz
Mięso dzielimy na kotlety, które zbijamy dłonią. Z podanych składników przygotowujemy bejcę: czosnek drobno siekamy, mieszamy z olejem i przyprawami. Kotlety smarujemy z obu stron bejcą i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na pół godziny. Grilujemy po 15 minut z każdej strony, smarując resztkami bejcy. Podajemy z sosem BBQ, sosem guacamole lub sałatką z różnokolorowej fasoli.
ale Ci zazdroszczę ;) może jak pogoda dopisze to ja w przyszły week również pogrilluję sobie;)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda to mięsko prześwietlone słońcem!
OdpowiedzUsuńCzuję jego zapach i smak aż tutaj...
W ubiegłym roku nie miałam przyjemności skorzystać z grilla, ale w tym roku na pewno nie odpuszczę.:)
Wspaniała polędwica! Grilla zazdroszczę - u mnie teraz strugi deszczu ....
OdpowiedzUsuńZachwycam się też daktylowymi babeczkami - mniamm! I całym blogiem - bardzo apetyczny!
Pozdrawiam serdecznie!
za sprawką mojego Ślubnego, grila musimy mieć często i aby nie zwariować od kiełbasy i karkówki, muszę mieć świeżutkie pomysły na różne rodzaje mięska :)
OdpowiedzUsuńAnno-Mario, dziękuję! żałuję, że babeczek już nie ma:( tęsknię za nimi, wczoraj zjadłam ostatnie, bardzo długo trzymały się świeże :)
Grill to jeszcze zastępuję patelnią grillową, ale może rzeczywiście odpalić na zewnatrz? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńodpalaj! na węglowym, to jednak inny smak, taki lekko podwędzany :)byle do słonecznego weekendu :)
OdpowiedzUsuń