wtorek, 4 października 2011

Caponata z dynią

Miałam w lodówce resztki warzyw, z których najprościej można było wyczarować szybką caponatę, czyli coś w rodzaju leczo. To także jeden ze sposobów na wykorzystanie dyni.

Caponata z dynią

Składniki na 2 porcje:
pół bakłażana
szklanka dyni pokrojonej w dość grubą koskę
3 łyżki czarnych oliwek
łyżka kaparów z zalewy
1 cebula
3 pokrojone w kostkę pomidory bez skórki
gałązka lubczyku
łyżeczka oregano
sól, pieprz
łyżka octu winnego ze śliwek
2 łyżki oliwy z oliwek





Bakłażana kroję w grube plastry,  solę i odstawiam na minimum 20 minut. Następnie płuczę go pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczkowych soków. Kroję w grubą kostkę. Smażę na oliwie razem z dynią, aż warzywa zmiękną (ok. 10 minut). Następnie dodaję pokrojoną w piórka cebulę. Wrzucam gałązkę lubczyku. Duszę 5 minut. Dodaję oliwki,  kapary i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiam oregano, solą, pieprzem i octem winnym. 
Caponata będzie smakowała najlepiej z ciabattą przypieczoną w piekarniku. Smacznego!

1 komentarz: