czwartek, 4 czerwca 2015

Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką

Jedna z moich ulubionych sałatek. Najlepiej smakuje schłodzona w letnie dni. Świetnie nadaje się do bento, jako sycący lunch. Składniki praktycznie każdy ma na codzień w kuchni.

Składniki:

pół opakowania makaronu penne
pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
puszka kukurydzy
ogórek szklarniowy
15 dag szynki
4 łyżki majonezu
sól, pieprz

Penne ugotować al dente w osolonej wodzie. Ostudzić, dodać odsączoną kukurydzę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, posiekany koperek, pokrojonego ogórka (może byc ze skórą), pokrojoną drobno szynkę. Wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem i schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz