Czekoladowy chlebek dyniowy to ciasto aromatyczne, cynamonowe, wilgotne. Idealne do porannej kawy i popołudniowej herbaty. Długo zachowujące świeżość. Trochę przypominające piernik, trochę murzynek, ale jednak zupełnie odmienne. Przepis podpatrzyłam na blogu Pickles, która wzorowała się z kolei na przepisie M. Stewart. Polecam na poprawę humoru i niepogody!
Czekoladowy chlebek dyniowy
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki razowo-pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta
gałki muszkatołowej i szczypta kardamonu
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka startej dyni
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka startej dyni
1/2 szklanki białego cukru
1/2 szklanki cukru
muscovado
2 jajka
3 łyżki oleju roślinnego
2 jajka
3 łyżki oleju roślinnego
3/4 szklanki maślanki
100 g dużych wiórek czekoladowych lub grubo siekanej ciemnej czekolady
100 g dużych wiórek czekoladowych lub grubo siekanej ciemnej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem, sodą, przyprawami i solą. Odstawiamy. W osobnej misce miksujemy dynię z cukrem do dokładnego połączenia, dodajemy jajka i olej i miksujemy przez 2-3 minuty. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy na zmianę porcje mąki i maślanki, zaczynając i kończąc mąką. Do gotowej masy dodajemy czekoladę, mieszamy i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 60 minut do suchego patyczka.
Mąkę mieszamy w misce z proszkiem, sodą, przyprawami i solą. Odstawiamy. W osobnej misce miksujemy dynię z cukrem do dokładnego połączenia, dodajemy jajka i olej i miksujemy przez 2-3 minuty. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy na zmianę porcje mąki i maślanki, zaczynając i kończąc mąką. Do gotowej masy dodajemy czekoladę, mieszamy i wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 60 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz