wtorek, 4 października 2011

Jesienna zapiekanka z dynią i rozmarynem

Przytargał mąż schabik z zamiarem usmażenia go w panierce na bulgoczącym oleju.
- O nie! - podniósł się buntowniczy głos małżonki. - Zapchane żyły, obtłuszczona wątroba! Trzeba temu przeciwdziałać! - wykrzyczała, a w myślach układała sobie obraz jesiennej zapiekanki, bo w końcu głównym pretekstem było wykorzystanie dyni.

Jesienna zapiekanka z dynią i rozmarynem
Składniki:
oliwa z oliwek
1 cebula
0,5 kg schabu
pół główki brokuła
6-7 małych ziemniaczków
2 szklanki dyni pokrojonej w dużą kostkę
sól morska, pieprz, papryka słodka, rozmaryn

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Schab kroimy w grubą kostkę i układamy w naczyniu. Obok układamy pokrojoną w piórka cebulę oraz wyszorowane ziemniaczki w łupinkach przekrojone na pół. Zapiekamy pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika i dokładamy kostki dyni i wciskamy pomiędzy składniki różyczki brokuł. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, papryką. Skrapiamy oliwą. Układamy dodatkowo kilka gałązek srebrzystego rozmarynu na wierzch i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne pół godziny. Gdy warzywa i mięso będą miękkie, można włączyć termoobieg na 10 minut, aby zapiekanka się przypiekła z góry. Po upieczeniu zapiekanka ma iście jesienne kolory.
Smacznie i zdrowo!

1 komentarz:

  1. widzę brokuły trochę zmieniły kolor w piekarniku... Ale i tak wygląda niesaomwicie :) i dynia! Wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń